Wereldreizigster jaagt droom na in Helmond

“Wat doet een Amerikaanse in Helmond?,” is een vraag die Kimberly Young (26) regelmatig krijgt. “Hockey!”, zegt ze dan enthousiast. Na gehockeyd te hebben op het hoogste niveau in Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland is Young nu neergestreken in Nederland. Een langgekoesterde wens, vertelt Young. “Ik hou van hockey en naar Nederland gaan om te hockeyen is altijd een droom van mij geweest.”


Kimberly Young (links) in actie voor HC Helmond. Foto: Jurriaan Balke/FotoMeulenhof

Toch verliep haar eerste maand in Helmond niet bepaald zoals ze zich had voorgesteld, al lag dat niet aan het hockey. Young huurde via Markplaats een kamer bij een man, maar afgelopen week stond daar opeens de politie in de tuin. De man was eerder die dag gearresteerd. “Hij bleek twee fietsen gestolen te hebben en de politie kwam het huis doorzoeken. Toen ben ik daar maar zo snel mogelijk weggegaan.”

De huur die Young tien weken vooruit moest betalen, had de man er in de anderhalve week dat ze er woonde al doorheen gejaagd. Op dat geld zal ze voorlopig nog even moeten wachten. Op Airbnb vond ze een nieuw adres, bij een moeder en haar tweejarige zoontje. “Ik zit hier pas een paar dagen, maar heb het tot nu toe erg naar mijn zin.”

Trinidad en Tobago
Young haalde in Amerika haar bachelor biochemie en moleculaire biologie. “Maar na het college is er niet echt een competitiesysteem in Amerika. Als je wilt blijven hockeyen moet je naar het buitenland.” Young spaarde wat geld en begon de wereld over te reizen om te doen wat ze het liefste doet. Ze speelde in Engeland, waar ze nog een master haalde, in Australië en in Nieuw-Zeeland. Sinds kort komt ze ook als international uit voor Trinidad en Tobago, het land waar haar vader vandaan komt.

Nu is ze voor het eerst in een land waar ze de taal niet spreekt. Bovendien kan ze met haar visum maar drie maanden blijven. Na de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft gaat ze terug naar Amerika, om vervolgens weer naar Helmond te komen voor de tweede seizoenshelft. In principe blijft Young voor een seizoen en is ze hier te kort om de taal echt onder de knie te krijgen.

Taalbarrière
“De taalbarrière maakt mijn aanpassing lastig. Het spelniveau is hoog, dat is waarvoor ik kwam dus dat is mooi, maar het duurt voor mij wat langer om de speelstijl onder de knie te krijgen. De meiden zijn behulpzaam, ze vertalen dingen voor me en de coach helpt me ook erg goed. Hij gaat soms met me zitten om dingen uit tekenen, zodat ik het beter begrijp.”

In het Nederlandse hockey moet je zelf meer nadenken, merkt de aanvalster op. “Ze zijn hier veel creatiever dan op de andere plekken waar ik ben geweest, dat vind ik erg leuk. Ze geven je structuur en opties, maar ze zeggen je niet wat, wanneer en hoe je iets moet doen. Dan kan je zelf een keuze maken. Dat is misschien wel waarom ze in Nederland de beste van de wereld zijn.”

Young maakte met HC Helmond niet de beste competitiestart mee. Maar na drie duels zonder punten en goals, ging het thuis tegen Wageningen weer de goede kant op. Door doelpunten van Jora Couwenberg, Emma Claessen en Juliette van Oijen won HC Helmond met 3-1.

Eindhovens Dagblad, 2 oktober 2017.