Analyse Steven Bergwijn: onderschatte aangever op zoek naar doelpunten

Steven Bergwijn geldt al sinds de jeugd als een van de grootste talenten van PSV. Toch zijn er, ook nu hij in principe een basisplek heeft, een hoop twijfels. Volgens supporters en kenners laat hij ‘het niet genoeg zien’. Zijn rendement zou te laag zijn, vindt ook Bergwijn zelf. Toch wordt zijn naam iedere transferperiode in verband gebracht met buitenlandse clubs. Torino had tien miljoen over voor de vleugelspeler en ook Tottenham Hotspur en Southampton zouden hem volgen. Een analyse van een onderschat talent.

Op 16 december 2017 maakte Bergwijn in de wedstrijd tegen ADO Den Haag voor het eerst de negentig minuten vol in een eredivisieduel. In de 46 wedstrijden daarvoor moest hij het veld telkens voortijdig verlaten. Dit seizoen deed Bergwijn mee in twintig wedstrijden, waarvan vijftien keer in de basis. Trainer Phillip Cocu lijkt ook niet helemaal overtuigd, want gemiddeld liet hij Bergwijn maar 56 minuten per duel meedoen.

Dat terwijl Bergwijn er internationaal goed op staat. Hij was vorig jaar een van de 25 genomineerden voor de Golden Boy Award, de prijs voor het grootste Europese voetbaltalent onder de 21 jaar. Bergwijn is nog altijd pas 20 jaar en kwam in 51 eredivisieduels in actie. In totaal speelde hij zelfs al 67 wedstrijden, waaronder zeven in de Champions League. Hoewel dat mooi cijfers zijn voor iemand van zijn leeftijd, wordt er van Bergwijn toch meer verwacht.

Effectiever dan De Jong
Dat lijkt ‘m vooral in de doelpunten te zitten. Een moderne vleugelspeler moet meer kunnen dan zijn tegenstander voorbijgaan en een voorzet geven. Hij moet scoren. Dat deed Bergwijn dit seizoen pas drie keer. Toch is Bergwijn een effectievere afmaker dan spitsen als Luuk de Jong en Klaas-Jan Huntelaar.

Bergwijn schoot dit seizoen 33 keer op doel, waarvan 17 keer van binnen het zestienmetergebied. Die zeventien schoten leverde drie goals op. Dat is bijna één goal per vijf schoten binnen het strafschopgebied, beter dan Huntelaar en De Jong en bijna even effectief als de vertrokken Jürgen Locadia. Het is dus niet zozeer dat Bergwijn niet kan schieten, het is dat hij niet vaak genoeg in een goede schotpositie komt.

Van alle aanvallers in de Eredivisie met meer dan veertien wedstrijden, staat Bergwijn op de veertigste plek qua aantal doelpogingen binnen de zestien per negentig minuten. Dat terwijl hij op de tiende plek staat wat betreft doelpogingen van buiten de zestienmeter, zonder dat dat een doelpunt opleverde.

Op een niveau lager liet Bergwijn al wel zien rendement te hebben. In 31 wedstrijden voor Jong PSV in de Jupiler League scoorde hij 14 keer en gaf 6 assists. Omgerekend naar speelminuten, was Bergwijn per negentig minuten bij 0,76 doelpunten direct betrokken (0,53 goals en 0,23 assists). Wel speelde Bergwijn bij Jong PSV ook regelmatig als spits. Al maakte het voor zijn doelpuntenproductie geen verschil of hij linksbuiten of centraal stond.

Meer aangever dan afmaker
Waar Bergwijn bij Jong PSV vaker het eindstation was, is hij dit seizoen bij het eerste van PSV meer aangever. Na Gastón Pereiro, die vooral als aanvallende middenvelder in actie kwam, heeft Bergwijn per negentig minuten de meeste kansen gecreëerd voor PSV. Dat leverde vier assists op.

Daarnaast is Bergwijn ook nog eens de aanvaller met de meeste succesvolle passes per wedstrijd (23,66) én de hoogste passzuiverheid (83%). Ter vergelijking: Hirving Lozano geeft negen succesvolle passes minder per wedstrijd. Bergwijn is dus aanwezig, geeft veel passes en verliest bovendien weinig de bal, terwijl hij tegelijkertijd wel een hoop gevaar sticht gezien het aantal kansen dat hij creëert.

Kansen per 90 minuten

 Key passesAssistsGecreëerde kansen per 90 minuten
Pereiro3512,94
Bergwijn3142,80
Lozano3862,46

Succesvolle passes per 90 minuten

 Succesvolle passes per 90 minutenPercentage passes succesvol
Locadia23,7478%
Bergwijn23,6683%
Pereiro22,7979%
De Jong21,2969%
Lozano14,8174%

Spectaculaire dribbelaar
Daarnaast is Bergwijn een van de beste dribbelaars van de Eredivisie. Alleen Alireza Jahanbakhsh probeert vaker een dribbel per negentig minuten. Wel is Bergwijn succesvoller in zijn dribbels dan Jahanbakhsh. In 68% van de gevallen lukt het hem zijn tegenstander voorbij te komen. Lozano dribbelt 2,35 keer per duel en slaagt in maar 55% van de gevallen. Pereiro is een effectievere dribbelaar (73% succesvolle dribbels), maar probeert het ook maar 1,55 keer per duel.

Dribbels per 90 minuten

 Aantal dribbels per 90 minutenPercentage succesvolle dribbels
Jahanbakhsh (AZ)3,8661%
Bergwijn (PSV)3,6068%
Assaidi (Twente)3,6063%
Neres (Ajax)3,5959%
Fernandes (NAC)3,5449%

Bergwijn dribbelt dus veel en het lukt hem ook nog eens in twee derde van de gevallen. Toch zegt dit niet alles. Uit de videobeelden blijkt namelijk dat de dribbels van Bergwijn lang niet altijd gevaar opleveren. De meeste dribbels van Bergwijn vinden plaats aan de zijkant van het veld en ver van het doel af. Vaak staat Bergwijn dan ook met zijn rug naar de goal met bovendien een tegenstander kort achter zich, waarna hij uit stilstand moet dribbelen.

Als hij dan zijn tegenstander voorbij is, is dat nog steeds te ver van de goal om echt tot gevaar te komen. Wanneer Bergwijn wat dichter bij het doel wordt aangespeeld en net wat meer ruimte heeft, kan hij levensgevaarlijk zijn, zoals te zien tegen FC Utrecht. Ook hier staat hij met zijn rug naar het doel, maar acht seconden na dit moment heeft Bergwijn vijf Utrechters uitgespeeld en ligt de bal in de goal.

Bergwijns dribbelende kwaliteiten zouden beter tot zijn recht komen als hij in gevaarlijkere zones wordt aangespeeld, dichter bij het doel en wanneer hij meer op snelheid is. Tegen FC Twente liet Bergwijn zien hoe gevaarlijk hij kan zijn als hij op die manier in een een-op-een-duel wordt gebracht. Dit keer verplaatst Marco van Ginkel het spel snel van rechts naar links, waardoor Bergwijn in een-op-een komt met Twente-rechtsback Hidde ter Avest. Ter Avest krijgt geen rugdekking en is na een simpele schijnbeweging gezien. De voorzet die Bergwijn daarna geeft wordt binnengekopt door Lozano.

Bergwijns snelheid en behendigheid zorgen ervoor dat hij tegenstanders met speels gemak kan uitspelen. Daarnaast heeft hij de kwaliteiten iets te doen met de situatie die daarna ontstaat, gezien het aantal kansen dat hij creëert. Een van de belangrijkste opdrachten voor zowel Bergwijn zelf als zijn teamgenoten is daarom ervoor te zorgen dat Bergwijn in de juiste positie komt om zijn kwaliteiten te benutten. Dat betekent dus dat hij de bal dichter bij het doel moet hebben met zijn gezicht naar de goal, en zoveel mogelijk in een-op-een situaties gebracht moet worden, bijvoorbeeld door een snelle kantwissel zoals tegen Twente.

Doelgericht
Opvallend is ook het verschil tussen eredivisietopscorer en ploeggenoot Lozano. Waar Lozano wordt gezien als het grotere talent, zijn de statistieken van Bergwijn in eigenlijk bijna alles beter. Bergwijn dribbelt meer en beter, creëert meer kansen en geeft meer passes. Eén facet beheerst Lozano beter: schieten. Lozano komt vaker in een goede schotpositie en heeft dan ook veel meer gescoord.

Dat verschil zit vooral in het spel zonder bal. Waar Bergwijn vaak naar de bal toekomt en dus veel deelneemt aan het spel, is Lozano een stuk minder aanwezig in wedstrijden, maar vallen juist zijn loopacties in de diepte op. Het is ook iets wat Bergwijn zelf weet. “Ik moet doelgerichter worden”, gaf hij al eens aan tegenover Voetbal International.

Aantal schoten per 90 minuten

 Totaal aantal schoten per 90 minutenSchoten binnen de 16 meter per 90 minuten
Lozano3,302,12
Bergwijn2,641,36

Conclusie
De kritiek op het spel van Bergwijn lijkt gezien deze analyse wat kort door de bocht. Ja, hij kan zich verbeteren in zijn loopacties in de diepte, om op die manier in betere schotposities te komen. Maar Bergwijn is ook nu al een bepalende speler in het aanvalsspel van PSV. Hij creëert na Pereiro de meeste kansen en is een van de beste dribbelaars van de Eredivisie.

Daarnaast is Bergwijn de aanvaller die de meeste succesvolle passes verstuurt en schroomt hij niet zijn verdedigende werk te doen. Misschien is het wel daarom dat Cocu hem nagenoeg iedere wedstrijd wisselt, simpelweg omdat hij zoveel doet dat hij op is. Bergwijn is dan ook pas twintig jaar.

De interesse van grote clubs lijkt door deze cijfers prima te verklaren, Bergwijn heeft de kwaliteiten wedstrijden open te breken met zijn dribbels en passes. Wanneer hij nog meer in de positie komt zijn sterke punten goed te gebruiken, zal de Eredivisie dan ook zeker niet zijn plafond zijn.

De cijfers voor deze analyse zijn geraadpleegd op Squawka.com en bijgewerkt tot en met de 21e speelronde. Enkel spelers die in minimaal veertien wedstrijden in actie kwamen zijn meegenomen in de vergelijking. De beelden komen van WyScout.