Portfolio

Verantwoording ‘Wereldreizigster jaagt droom na in Helmond’
Ik schrijf nu bijna vier jaar stukjes voor de sportredactie van het Eindhovens Dagblad. Waar ik eerst altijd een opdracht kreeg en die uitvoerde, ga ik nu wat vaker zelf op zoek naar onderwerpen. Zo kwam ik op het spoor van Kimberly Young. Ik zag via de Facebookpagina dat HC Helmond Dames 1 een nieuwe speelster uit Amerika had en dat ze zelfs internationaal speelde. Op het tweede niveau van Nederland (onbetaald) is dat vrij uniek. Ik tipte de redactie en een week later mocht ik dit verhaal maken. Dit is dan ook de voornaamste reden dat ik dit artikel in mijn portfolio heb opgenomen.


Het artikel zoals het in het ED stond.

Het staat voor de ontwikkeling die ik als freelancer heb doorgemaakt. Ik ben me inmiddels bewust van mijn rol bij het ED, ik ben de ogen en oren bij clubs. Daarom houd ik clubs ook door het jaar heen in de gaten, via social media bijvoorbeeld. Ik probeer scherp te zijn op mogelijke onderwerpen voor de toekomst en neem daar ook zelf initiatief in. Bij het ED waren ze erg blij met dit verhaal. ‘Dit soort verhalen willen we vaker hebben’, was het commentaar.

Mediumtype en doelgroep
Het verhaal is voor een regionale krant. Ik ben me ervan bewust dat het geen heel diepgaand verhaal is, alhoewel ze er bij het ED wel erg blij mee waren. In 500 woorden moet ik een persoon introduceren en moet ik bovendien ook nog even de wedstrijd erin verwerken. Dat is vrij weinig ruimte en daarom moet je altijd een hoop schrappen. Daarbij maak je keuzes, waarbij je rekening houdt met het lezerspubliek. Zo vertelde Young ook nog over gevonden zakjes coke en ging ze verder in op haar ervaringen met haar voormalig ‘huurbaas’. Schreef ik dit verhaal voor VICE, had ik daar een wat smeuïger verhaal van gemaakt. Nu hield ik rekening met het wat oudere lezerspubliek, dat bovendien ook nog enigszins een sportverhaal wil lezen. Daarom kies ik er dan voor het iets meer over de club en het hockey te hebben.

Competenties
Ik heb dit verhaal in een dag gemaakt en heb onder tijdsdruk keuzes gemaakt, waarmee ik de competentie produceren wil aantonen. Hoewel ik een uur heb gepraat met Young en ik meer dan genoeg materiaal had voor een artikel van meer dan 1000 woorden, heb ik flink geschrapt om zo een passend artikel voor het ED te krijgen.

Daarnaast is dit artikel vernieuwend. Voor de krant proberen we altijd meer dan een simpel wedstrijdverslag te schrijven, iets wat iedereen aanspreekt en niet alleen de fans van HC Helmond. Hier ben ik steeds bewuster mee bezig, door zelf onderwerpen uit te zoeken en hier ook creatief in te zijn. Ik heb daar veel plezier in en kijk er naar uit me daarin nog meer te ontwikkelen als freelancer.

Zoals gezegd ben ik publieksgericht te werk gegaan bij het maken van keuzes voor dit artikel. Daarom heb ik bijvoorbeeld het coke-verhaal niet in het verhaal verwerkt. Ook verbaasde Young zich nogal over de Nederlandse ‘gastvrijheid’. Waar ze in Nieuw-Zeeland altijd bij mensen van de club kon logeren, was daar in Nederland niks voor geregeld. Het kwam op mij een beetje over alsof ze haar aan haar lot overlieten. Op de club was iedereen heel aardig, maar daarbuiten was het contact minimaal. Typisch Nederlands, leek me dat.

Toch heb ik dat niet in het verhaal verwerkt. Als regiokrant houd ik ook rekening met de impact van wat mensen zeggen op hun positie binnen een team. Ik wil niet dat iemand door één uitspraak opeens voortaan met de nek wordt aangekeken. Dan is de speler niet blij met het verhaal en de club ook niet. Soms is regiojournalistiek daarom ook een soort relatiemanagement.

Dan kan je zeggen dat dat geen goede journalistiek is, maar ik vind negatieve journalistiek niet per se goede journalistiek. Het zijn allemaal amateurs die ik spreek, ze zijn niet gewend aan media-aandacht. Toch kan een uitspraak een behoorlijk effect hebben op iemands positie in de club. Daarom houd ik daar rekening mee. De club is namelijk ook het publiek.

Verantwoording ‘Bedtijd is bedtijd voor Dante Rigo’

Het verhaal over Dante Rigo heb ik tijdens mijn stage bij PSV gemaakt. Ik heb daar vijf maanden stage gelopen, en dit in de laatste twee maanden gemaakt. Het verhaal was voor een rubriek in het PSV Magazine waar een speler van Jong PSV aan de fans wordt geïntroduceerd.

Van tevoren wist ik dat Rigo een wat timide jongen was. Je zal hem niet betrappen op grote uitspraken. Daarom besloot ik in overleg met de rest van de redactie om het iets anders aan te pakken dan normaal. Eigenlijk is de rubriek bedoeld als een interview, waarin één speler aan het woord komt, maar in dit geval heb ik ook mensen gesproken die hem wat beter kennen.

Op deze manier hoopte ik een wat beter beeld van Rigo te krijgen, want zelf zou hij waarschijnlijk niet zoveel van zichzelf blootgeven. Ik sprak zijn eerste jeugdtrainer en zijn gastvader.

Wat zijn eerste jeugdtrainer Colin Williamson zei, verraste me enigszins. Over Rigo wordt altijd gezegd dat hij de hele jeugd al als een groot talent wordt gezien, maar zo zag zijn eerste jeugdtrainer het niet. Hij had niet verwacht dat Rigo zo ver zou komen, omdat hij nogal timide was en veel moest huilen. Dat zorgde voor wat spanning in het artikel; zo makkelijk ging het blijkbaar dus toch niet met hem.

Mediumtype en doelgroep

Het PSV Magazine is een eigen clubblad en dus bedrijfsjournalistiek. Dat is dan ook een reden waarop dit verhaal in mijn portfolio zit. Ik wil laten zien dat ik zowel voor onafhankelijke media als bedrijfsmedia kan werken. Ik denk dat dit een goede kwaliteit is als freelancer, ik kan hierdoor voor meerdere klanten werken.

Dat zorgt soms ook voor andere keuzes. Rigo herkende zich bijvoorbeeld niet in het vele huilen in zijn beginperiode waar Williamson over vertelde. Misschien weet Rigo het gewoon niet meer, of misschien wil hij in de stoere voetbalwereld niet dat hij een nog meer timide imago krijgt.

Omdat het dan bedrijfsjournalistiek is, kies ik ervoor een verhaal te maken waar alle partijen blij mee zijn, en soms gevoelige onderwerpen te laten gaan. Dat terwijl ik voor een grotere krant dit gevoelige onderwerp wat meer had uit kunnen diepen.

Competenties
Op die manier houd ik dus rekening met de perceptie van het publiek. Daarnaast was dit artikel vernieuwend, ik ben creatief omgegaan met de rubriek omdat ik dacht hier een beter verhaal door te krijgen.

Verantwoording ‘Analyse Steven Bergwijn: onderschatte aangever op zoek naar doelpunten’
Omdat mijn reflectieonderzoek zicht richt op meer diepgang in voetbalpraatprogramma’s, wilde ik ook aantonen dat ik zelf meer diepgang in mijn verhalen kan brengen. Ik koos ervoor om een analyse van vleugelspeler Steven Bergwijn te maken. Dit omdat ik altijd een hoop kritiek op hem lees en hoor, terwijl ik het een leuke speler vind. Als de kritiek van het publiek bestaat uit ‘hij laat het niet genoeg zien’ of ‘ik zie het talent niet’, is dat eigenlijk al meteen voldoende reden om te onderzoeken of dat echt zo is.

Aan de hand van de statistieken, die ik raadpleegde op Squawka, keek ik of Bergwijn echt zo weinig liet zien. En zijn cijfers bleken eigenlijk extreem goed voor een twintigjarige. Wel werd hij altijd voortijdig gewisseld. De cijfers per 90 minuten geven dan een beter beeld dan cijfers per wedstrijd. Dit zou sowieso de standaard moeten zijn in voetbaljournalistiek. Daarnaast besloot ik dat ik Bergwijn alleen vergeleek met spelers die in minimaal 14 van de 21 wedstrijden in actie kwamen, om zo te voorkomen dat een speler één keer een goede invalbeurt heeft gehad en zo vertekende cijfers heeft.

Squawka is een gratis website waar je enorm veel statistieken van het bureau Opta kunt vinden, maar toch heeft het zijn beperkingen. Ik wilde sommige statistieken combineren om een beter beeld te krijgen, en ze vervolgens omrekenen naar cijfers per 90 minuten. Daarvoor gebruikte ik een Excel bestand.

Waar ik Bergwijn eerst wilde vergelijken met vleugelspelers van andere clubs, leek het mij toch beter hem vooral te vergelijken met de aanvallers bij PSV. Dit omdat ik anders niet zou weten of het verschil in cijfers komt door de spelers zelf of door de speelstijl van het team. Toch heb ik, om bijvoorbeeld een beter beeld te geven van Bergwijns dribbelende kwaliteiten, hem soms vergeleken met andere eredivisiespelers.

Hoewel de cijfers al wel lieten zien dat Bergwijn het lang niet zo slecht deed, was ik benieuwd of dat ook uit de wedstrijdbeelden bleek. Ik nam een proefabonnement op WyScout, een programma waarmee je specifieke beelden van zo ongeveer alle spelers over de hele wereld kunt zien. Normaal kost dit geld, maar ik had nu twee weken gratis toegang en mocht vijf minuten aan beeldmateriaal bekijken.

Ik besloot beelden van zijn dribbels te bekijken, omdat dat iets is waar Bergwijn zelfs in vergelijking met de rest van de competitie extreem goed in lijkt. Het was goed om de beelden te zien, want daaruit bleek dat de dribbels lang niet altijd even effectief waren, omdat het vaak op ongevaarlijke plekken gebeurde. Dat verklaart wellicht ook de beeldvorming dat er ‘meer in zit’.

Beperkingen
Indien ik nog meer kijktijd had gehad op WyScout, had ik ook beelden van zijn schoten, aanvallende loopacties en key passes bekeken. Ik moest hier echter een keuze in maken. Daarom koos ik voor de dribbels, omdat de cijfers wel zeggen dat hij veel dribbelt, maar je dan nog niet weet of dat meteen gevaarlijk is. Bij cijfers als schoten binnen de zestien, weet je al meteen een stuk meer over de locatie van deze handeling.

Graag had ik nog meer data gehad, zoals de Expected Goals en Expected Assists, of het aantal aanrakingen in de 16. Dit zijn echter data die niet worden verstrekt door Squawka. Hiervoor moet je een samenwerking hebben met Opta, die dit wel allemaal bijhoudt. Toch kan ik ook met deze beschikbare cijfers zeggen dat Bergwijn niet de kritiek verdient die hij nu regelmatig krijgt.

Mediumtype en doelgroep
Ik heb het verhaal geschreven met in mijn achterhoofd analyses op VI Pro of Tussendelinies. Dit heb ik niet eerder gedaan, maar wilde ik wel altijd al eens proberen. Het kostte me zeker in het begin behoorlijk wat tijd, omdat ik niet altijd wist hoe cijfers te interpreteren. Inmiddels ben ik daar een stuk bedrevener in. Omdat ik uit ga van het publiek van VI Pro, heb ik veel cijfers ook niet toegelicht. Er mag van hen een zekere voorkennis verwacht worden. De definitie van iets als ‘key passes’ kennen zij daarom al wel.

Competenties
Dat is dan ook de reden dat ik met dit artikel publieksgerichtheid wil aantonen. Ik heb rekening gehouden met het lezerspubliek en daar mijn keuzes op aangepast. Daarnaast heb ik aan research gedaan. Ik heb onderzocht welke cijfers relevant zijn voor mijn onderzoek en deze in het juiste perspectief geplaatst. Ook de competentie vernieuwen wil ik bewijzen met dit verhaal. Sowieso denk ik dat deze manier van journalistiek veel meer toekomst heeft dan de simpele wedstrijdverslagen. VI Pro neemt hierin het initiatief om de sportjournalistiek te vernieuwen en ik wil daarin mee. Als laatste wil ik produceren bewijzen. Ik ben langere tijd bezig geweest met de voorbereiding van dit verhaal en heb zelf uitgevogeld hoe ik zoiets kan maken, door veel naar anderen te kijken.